Zdrowa Pasja

Rejestracja i logowanie
Dieta przy Hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto – przykładowy jadłospis na cały tydzień

Co to jest hashimoto?

Hashimoto, inaczej limfocytarne zapalenie tarczycy jest chorobą autoimmunologiczną.

W przypadku Hashimoto polega to na tym, że układ odpornościowy wytwarza przeciwciała które niszczą komórki tarczycy.

Z reguły pierwszymi sygnałami/symptomami choroby jest nagłe przybieranie na wadze, zmęczenie, apatia, niechęć, brak energii oraz zwiększone odczuwanie chłodu.

Ponieważ, jednak wiele czynników ma wpływ na choroby autoimmunologiczne, niezbędne jest wsparcie całego ciała.

Skąd się bierze choroba Hashimoto?

Istnieje więc kilka aspektów na które musimy zwrócić szczególną uwagę w tym między innymi; 

  • geny (bardzo często obserwujemy historię chorób tarczycy w rodzinie),
  • płeć (kobiety zdecydowanie częściej chorują na Hashimoto niż mężczyźni),
  • wiek (Hashimoto może rozwinąć się w każdym wieku, ale w związku z tym, że zmiany hormonalne odgrywają dużą rolę w rozwinięciu się choroby, okres ciąży i po porodzie oraz menopauza są częstymi momentami w życiu, gdy choroba daje o sobie znać),
  • gluten (faktem jest, że wykluczenie produktów glutenowych poprawia stan wielu pacjentów, jednak kwestia jego wyeliminowania powinna być ustalona indywidualnie z dietetykiem),
  • laktoza (konieczność eliminacji produktów mlecznych jest kwestią indywidualną i uzależnioną również od ewentualnych objawów nietolerancji pokarmowej),
  • psiankowate i krzyżowe (nie dajmy się zwariować wszystkim zaleceniom eliminacyjnym, wartość odżywcza psiankowatych i warzyw krzyżowych zazwyczaj przewyższa ryzyko szkodliwego działania. Pamiętajmy, że to dawka czyni truciznę),
  • niedobór witaminy D,
  • stres.

Jak leczyć Hashimoto?

O ile konwencjonalna terapia hormonalna będzie musiała zostać włączona, nie może ona zostać jedynym rozwiązaniem.

W przypadku chorób autoimmunologicznych leczenie zawsze musi być kompleksowe.

Dieta w chorobie Hashimoto ma istotne znaczenie wspomagające i warto ją stosować w celu złagodzenia objawów.

Pamiętaj !

  • Jedz częściej ale mniejsze porcje.
  • Posiłki powinny być pożywne wraz z pełnowartościowym białkiem.
  • Spożywaj głównie węglowodany złożone.
  • Ogranicz gluten i laktozę.
  • Pamiętaj o kwasach omega-3 oraz omega-6 i błonniku pokarmowym.
  • Unikaj nadmiernego stresu.
  • Pamiętaj o ruchu i aktywności fizycznej.

Każdy przypadek Hashimoto zawsze należy rozpatrywać indywidualnie, mimo istniejących wielu punktów wspólnych wśród chorych.

Agnieszka Mazur – Dietetyk Kliniczny

Jeżeli dotyczy Cię problem Hashimoto i potrzebujesz indywidualnej diety oraz cateringu to skontaktuj się z nami.

POBIERZ CAŁY JADŁOSPIS

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.