Co to jest insulinooporność?
Insulinooporność to stan w którym organizm ma obniżoną wrażliwość na działanie insuliny. Insulina jest hormonem odpowiedzialnym za regulację poziomu cukru we krwi oraz gospodarkę tłuszczową.
U zdrowego człowieka, w wyniku wysiłku fizycznego czy po posiłku bogatym w węglowodany, trzustka wydziela insulinę, a ta sprawia, ze glukoza przedostaje się do komórek organizmu. W komórkach z glukozy powstaje energia potrzeba do życia. Nadmiar glukozy magazynowany jest w postaci glikogenu w wątrobie i mięśniach.
W przypadku wystąpienia insulinooporności trzustka wydziela insulinę, ale brak jest reakcji komórek na jej działanie. W konsekwencji poziom cukru we krwi przez cały czas jest podwyższony. Ostatecznie cząsteczki glukozy trafiają bezpośrednio do komórek tłuszczowych, co skutkuje wzrostem masy ciała.
Insulinooporność jest bardzo niebezpieczna, bo powoduje ona nie tylko otyłość, ale może doprowadzić do cukrzycy typu 2 i innych chorób, min. układu sercowo – naczyniowego i wątroby.
Z czego składają się posiłki na diecie insulinoopornej?
Insulinooporność należy do chorób metabolicznych, czyli dietozależnych, więc podstawowe znaczenie w jej leczeniu ma odpowiednia dieta, która powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym, a przy tym pozwolić na pozbycie się zbędnych kilogramów.
Skupiamy się na produktach, które nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi, stawiamy na pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze, ryż, pieczywo, rośliny strączkowe. W posiłkach znajdziemy też warzywa, które obfitują w składniki mineralne i witaminy, co pozwala utrzymywać odpowiednią gospodarkę lipidową, która ma wpływ na komfort i samopoczucie chorych na insulinooporność.
Stawiamy na chude gatunki mięsa w celu ograniczenia spożycia szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych, dużą uwagę przywiązujemy do kwasów omega-3, gdyż pomagają regulować poziom insuliny we krwi.
Produkty, które wybieramy do jadłospisu pozwolą na spożywanie ciekawych potraw, które jednocześnie nie będą szkodliwe.
Dla kogo dieta insulinodoporność?
Na początku insulinooporność nie daje wyraźnych objawów, ale z czasem pojawiają się pewne dolegliwości, które powinny skłonić nas do konsultacji z lekarzem. Należą do nich m.in.: zmęczenie, złe samopoczucie i senność (szczególnie po posiłkach o wysokiej zawartości węglowodanów, cukrów prostych, skrobi), uczucie niepokoju, obniżenie nastroju, drżenie rąk, chęć na słodycze – często po posiłku, bóle głowy, uczucie opuchnięcia, napady głodu, brain fog, problemy z koncentracją, rogowacenie skóry i trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów.
Włączenie odpowiedniego leczenia stosowanego z właściwą dietą pozwoli Ci uniknąć wielu groźnych chorób, pozytywnie wpłynie na Twój wygląd i samopoczucie.
Jaka jest cena diety insulinoopordość?
Zamówienie do 21 dni | Zamówienie od 21 dni | |
---|---|---|
1200 kcal | 60.00 zł | 58.00 zł |
1500 kcal | 63.00 zł | 61.00 zł |
1800 kcal | 66.00 zł | 64.00 zł |
2000 kcal | 69.00 zł | 67.00 zł |
Złóż zamówienie na dietę insulinooporną
Przykładowe tygodniowe menu dla diety insulinoopornej
Poniedziałek
Śniadanie
Chleb żytni na zakwasie z pastą z bakłażana i zielonych oliwek w towarzystwie zielonego ogórka
II śniadanie
Słupki warzyw (marchew, seler naciowy i ogórek)
Obiad
Kotleciki mielone ziołowe z surówką z czerwonej kapusty i chrzanem
Podwieczorek
Twarożek z warzywami
Kolacja
Sałatka z łososiem wędzonym i sosem winegret
Wtorek
Śniadanie
Quichi z pieczarkami keto
II śniadanie
Migdały, pomelo
Obiad
Udziec z kurczaka w oliwie z oliwek z przyprawami z sałatką wiosenną
Podwieczorek
Jajka faszerowane pastą chrzanową z łososiem wędzonym i rzodkiewką
Kolacja
Owsianka z owocami
Środa
Śniadanie
Chleb żytni na zakwasie z pieczonym schabem, sałatą rzymską, rzodkiewką i kiełkami rzodkiewki
II śniadanie
Jabłko pieczone z płatkami migdałowymi i masłem orzechowym
Obiad
Rolada z indyka z szynką szwardzwaldzką faszerowana szpinakiem i suszonymi pomidorami w towarzystwie ogórka kiszonego
Podwieczorek
Chia pudding z brzoskwiniami
Kolacja
Sałatka z buraka aldente z kozim serem
Czwartek
Śniadanie
Chleb żytni na zakwasie podany z jajkami z twarożkiem i wędzonym łososiem
II śniadanie
Surówka z kiszonej kapusty z nasionami słonecznika
Obiad
Risotto z indykiem, zielonym groszkiem i pieczarkami z surówką z marchewki, selera korzeniowego i pietruszki z oliwą z oliwek
Podwieczorek
Różowe smoothie bowl z owocami i płatkami migdałów
Kolacja
Jaglanka z daktylami, rodzynkami i jabłkiem podana z czerwonym grejpfrutem
Piątek
Śniadanie
Frittata ze szpinakiem i serem kozim
II śniadanie Granola z truskawkami
Obiad
Dorsz w panierce z brokuły podany z warzywami na parze z masełkiem
Podwieczorek
Pieczone śliwki z masłem orzechowym i cynamonem
Kolacja
Sałatka z awokado, pomidorkami i jajkiem podana z sosem winegret
Sobota
Śniadanie
Omlet z rukolą, pomidorkami i mozzarellą
II śniadanie
Bułeczki jogurtowe z kremem a la nutella (żurawina i śliwki) z borówkami amerykańskimi
Obiad
Marynowany filet z kurczaka z zielonym ogórkiem i oliwa z oliwek
Podwieczorek
Czekoladowy pudding lniany dotknięty malinami
Kolacja
Pikantna zupa szpinakowa z pestkami dyni
Niedziela
Śniadanie
Chleb żytni na zakwasie z pastą z tuńczyka, jajek i sera (keto)
II śniadanie
Migdały z żurawiną
Obiad
Marynowany filet z indyka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi podany z surówką z selera naciowego z jabłkowym sosem
Podwieczorek
Fasolka szparagowa z masłem
Kolacja
Granola borówkowo – porzeczkowa