Dieta – Insulinooporność

Dieta pozwalająca na komfortowe radzenie sobie z insulinoopornością i ułatwia zmianę sposobu odżywiania osobom, dla których jest to nowy stan.
Skupiamy się na produktach, które nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi, stawiamy na pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze, ryż, pieczywo, rośliny strączkowe. W posiłkach znajdziemy też warzywa, które obfitują w składniki mineralne i witaminy, co pozwala utrzymywać odpowiednią gospodarkę lipidową, która ma wpływ na komfort i samopoczucie chorych na insulinooporność. Stawiamy na chude gatunki mięsa w celu ograniczenia spożycia szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych, dużą uwagę przywiązujemy do kwasów omega-3, gdyż pomagają regulować poziom insuliny we krwi.
Produkty, które wybieramy do jadłospisu pozwolą na spożywanie ciekawych potraw, które jednocześnie nie będą szkodliwe.