Zdrowa Pasja

Rejestracja i logowanie
Zdrowa Pasja

Dieta Insulinooporność

Dieta insulinooporność dieta dla osób z obniżaną wrażliwością na działanie insuliny.

Co to jest insulinooporność?

Insulinooporność to stan w którym organizm ma obniżoną wrażliwość na działanie insuliny. Insulina jest hormonem odpowiedzialnym za regulację poziomu cukru we krwi oraz gospodarkę tłuszczową.

U zdrowego człowieka, w wyniku wysiłku fizycznego czy po posiłku bogatym w węglowodany, trzustka wydziela insulinę, a ta sprawia, ze glukoza przedostaje się do komórek organizmu. W komórkach z glukozy powstaje energia potrzeba do życia. Nadmiar glukozy magazynowany jest w postaci glikogenu w wątrobie i mięśniach.

W przypadku wystąpienia insulinooporności trzustka wydziela insulinę, ale brak jest reakcji komórek na jej działanie. W konsekwencji poziom cukru we krwi przez cały czas jest podwyższony. Ostatecznie cząsteczki glukozy trafiają bezpośrednio do komórek tłuszczowych, co skutkuje wzrostem masy ciała.

Insulinooporność jest bardzo niebezpieczna, bo powoduje ona nie tylko otyłość, ale może doprowadzić do cukrzycy typu 2 i innych chorób, min. układu sercowo – naczyniowego i wątroby.

Z czego składają się posiłki na diecie insulinoopornej?

Insulinooporność należy do chorób metabolicznych, czyli dietozależnych, więc podstawowe znaczenie w jej leczeniu ma odpowiednia dieta, która powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym, a przy tym pozwolić na pozbycie się zbędnych kilogramów.

Skupiamy się na produktach, które nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi, stawiamy na pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze, ryż, pieczywo, rośliny strączkowe. W posiłkach znajdziemy też warzywa, które obfitują w składniki mineralne i witaminy, co pozwala utrzymywać odpowiednią gospodarkę lipidową, która ma wpływ na komfort i samopoczucie chorych na insulinooporność.

Stawiamy na chude gatunki mięsa w celu ograniczenia spożycia szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych, dużą uwagę przywiązujemy do kwasów omega-3, gdyż pomagają regulować poziom insuliny we krwi.

Produkty, które wybieramy do jadłospisu pozwolą na spożywanie ciekawych potraw, które jednocześnie nie będą szkodliwe.

Dla kogo dieta insulinodoporność?

Na początku insulinooporność nie daje wyraźnych objawów, ale z czasem pojawiają się pewne dolegliwości, które powinny skłonić nas do konsultacji z lekarzem. Należą do nich m.in.: zmęczenie, złe samopoczucie i senność (szczególnie po posiłkach o wysokiej zawartości węglowodanów, cukrów prostych, skrobi), uczucie niepokoju, obniżenie nastroju, drżenie rąk, chęć na słodycze – często po posiłku, bóle głowy, uczucie opuchnięcia, napady głodu, brain fog, problemy z koncentracją,  rogowacenie skóry i trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów.

Włączenie odpowiedniego leczenia stosowanego z właściwą dietą pozwoli Ci uniknąć wielu groźnych chorób, pozytywnie wpłynie na Twój wygląd i samopoczucie.

 

Cennik dla Diety Insulinooporność

Kaloryczność

Zamówienie do 21 dni

Zamówienie powyżej 21 dni

Box próbny

1000 kcal

75.00 zł

73.00 zł

50.00 zł

1200 kcal

77.00 zł

75.00 zł

50.00 zł

1500 kcal

80.00 zł

78.00 zł

50.00 zł

1800 kcal

83.00 zł

81.00 zł

50.00 zł

2000 kcal

85.00 zł

83.00 zł

50.00 zł